Iedere vrouw komt in de overgang. Het is een periode in ons leven die wel 7 tot 10 jaar kan duren. Maar liefst 80% van de vrouwen ervaart overgangsklachten in deze periode.

We kunnen de overgang niet stilzetten of overslaan, wel kunnen we ervoor zorgen deze periode zo goed mogelijk door te komen!

Behandelingen van overgangsverschijnselen zonder medicatie zijn divers. Goede resultaten zijn vaak te bereiken door onder andere aanpassingen in voeding, leefstijl en aanvulling met supplementen. Eet gezond: zo vers mogelijk, zo weinig mogelijk uit zakjes en pakjes, verminder alcohol en koffie en drink voldoende water. Qua leefstijl: verminder stress, beweeg voldoende in de buitenlucht, stop met roken en maak de overgang bespreekbaar. de overgang slurpt energie en rooft vitaminen en mineralen uit ons lijf, hierdoor is aanvulling met goede supplementen vaak wenselijk. Blijf niet alleen rondlopen met klachten maar laat je goed adviseren door een deskundige!

Gedurende het vrouwenleven nemen de eicellen af. Hierdoor zal uiteindelijk de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen ook afnemen. Onregelmatige menstruatie (met eerst een verkorting en later een verlenging) is vaak het begin van de overgangsperiode. Zie het meer als een herkenbare marker. Maar de klachten beginnen vaak al eerder dan dat de menstruatie verandert. Dus eerst merk je het aan de klachten, dan merk je dat de menstruatie gaat veranderen in combinatie met eventuele overgangsklachtenklachten. Door daling van het oestrogeengehalte kunnen vrouwen last krijgen van onder andere opvliegers, spier- en gewrichtsklachten, vaginale droogheidnachtelijke transpiratie, slapeloosheid, stemmingswisselingen, lager libido, en hartkloppingen.

Er wordt nog weinig aandacht besteed aan deze ingrijpende fase in het leven van een vrouw. Wanneer de eerste symptomen van de overgang beginnen kunnen deze ook verward worden met depressie of burn-out.

Veel overgangsklachten kunnen verminderen door het oestrogeengehalte te stabiliseren. Hormoontherapie kan een goede optie zijn. Deze therapie vervangt hormonen die je lichaam niet meer kan produceren. Bespreek met je huisarts of specialist de mogelijkheid om hormoontherapie in te zetten, de complicaties ervan en mogelijke contra-indicaties. Een natuurlijke manier om de hormoonbalans te herstellen is de inzet van fyto-oestrogenen. Dit is een plantaardige vorm van oestrogeen en bootst de werking van oestrogenen in het vrouwenlichaam na. Ook hierbij is advies op maat gewenst door een specialist op het gebied van overgang zoals bijvoorbeeld Care for Women. Iedere vrouw is immers uniek, klachten zijn vaak divers en er moet zowel bij inzet van hormoontherapie en fyto-oestrogenen rekening worden gehouden met onderliggende aandoeningen, erfelijke belasting of medicijn gebruik.

Door het dalen van hormonen bij vrouwen tijdens de overgang, lopen zij meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en andere aandoeningen. De overgang is voor vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een ouder wordend lichaam waar goed voor gezorgd moet worden!

Denk niet direct dat al je gezondheidsproblemen door de overgang worden veroorzaakt. Hartkloppingen bijvoorbeeld kunnen voorkomen in de overgang maar pijn op de borst in rust of bij inspanning niet! Bij twijfel of ongerustheid neem dan altijd contact op met je huisarts.

Hoe overwin je de overgang?

  1. Denk goed na over hormoonvervangende therapieën mocht je dit overwegen. Deze therapie vervangt hormonen die je lichaam niet meer kan produceren. Bespreek met je huisarts of specialist de mogelijkheid om hormoontherapie in te zetten, de complicaties ervan en mogelijke contra-indicaties.
  2. Opvliegers zijn erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Draag losse kleding in laagjes, zodat je ze kunt uitdoen als het te warm is. Zorg ervoor dat je altijd een flesje koel water bij je in de buurt hebt. Een kleine ventilator naast je bed kan je helpen af te koelen tijdens het slapen. Probeer ademhalingsoefeningen te doen om je temperatuur onder controle te krijgen. Wanneer je diep inademt en rustig weer uitademt zal je lichaamstemperatuur verlagen en stabiliseren.
  3. Eet gezond. Eet zo vers mogelijk, zo weinig mogelijk uit zakjes en pakjes, verminder alcohol en koffie en drink voldoende water.
  4. Veel seks. Vrouwen die een gezond en bevredigend seksleven hebben merken nauwelijks verandering in hun seksdrive tijdens de menopauze, behalve dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken dat ze zwanger kunnen worden. Gebruik glijmiddel als je last hebt van vaginale droogheid. Dit verbetert je seksuele ervaring aanzienlijk.
  5. Probeer eens yoga. Het is een vorm van een lage impact sport die ademhaling- en ontspanningstechnieken combineert. Het kan je helpen met het bestrijden van symptomen van de overgang.
  6. Denk niet direct dat al je gezondheidsproblemen door de menopauze worden veroorzaakt. Hartkloppingen kunnen voorkomen, hartaanvallen niet. Als je denkt dat er iets met je is, ga altijd direct naar je huisarts. Als je de menopauze ingaat, betekent dit ook dat je ouder wordt en dat de dingen die je eerst als normaal beschouwde je misschien wat moeilijker af gaan.

Als je denkt dat je aan overgangsklachten lijdt, maak dan een afspraak voor een onderzoek bij je huisarts. Regelmatige controles bij je arts zijn altijd aan te raden.